Zázvorový čaj
Od: 
		
	Zázvorový čaj je výborný ako prevencia viacerých ochorení. Zázvor, iným názvom aj dumbier, má antiseptické, protihorúčkové a protizápalové účinky. Je prevenciou proti nachladnutiu, chrípke, bolestiam hlavy a žalúdočným nevoľnostiam.
	Doba přípravy:
	5 min
	Doba vaření:
	10 min
	
	
	Ingredience:
zázvor
citron/limetka
med/cukor
Postup přípravy receptu:
	
	- Na zázvorový čaj je potreba 
- Koreň zázvoru, vriaca voda, med (cukor), citrón (limetka). Na 1 liter vody postačia 2cm zázvorového koreňa.
- Koreň zázvoru nastrúhajte na jemnom strúhadle.
- Niekto ho ošúpe, mne sa osvedčilo ho iba umy. Zázvor možno aj nakrája na tenké plátky, ale vylúhovanie nie je také rýchle ani kvalitné. Nastrúhaný zázvor postačí zalia vriacou vodou a necha chvíľu vylúhova. Strúhaný 1-5 minút . Potom sa scedí.
- Po čiastočnom vychladnutí dosladíme medom (cukrom) a pridáme šavu z citróna (limetky).
- Prečo nesladi hneď vriaci? Zničili by sa enzýmy v mede a vitamíny v citróne.
- So zázvorovým čajom to nepreháňajte, vysušuje sliznicu a niektoré príznaky choroby tým môže zhorši.
- Tip: Mladé korene viac voňajú, chutia viac korenisto a jemnejšie ako odnože staršie, ktoré sú drevité a chuovo pálivejšie.
Spä na ďalšie recepty